2010 was een mooi jaar voor MVO. Wellicht het mooiste resultaat was de oprichting van De Groene Zaak, een nieuwe ondernemersvereniging voor een duurzame economie. Nog geen jaar later is het aantal leden gegroeid van 30 naar 80 bedrijven waaronder TNT, OVG, Triodos, Eneco en Van Gansewinkel en kleinere spelers als Tendris, Enviu en mijn eigen Qurrent. 2011 belooft een mooi jaar van verdere groei te worden.
Toch ben ik bezorgd over 2011. Natuurlijk, MVO en duurzaam ondernemen zijn algemeen bekende begrippen en veel ondernemingen zijn concreet aan de slag: Albert Heijn voert meer biologische producten en Unilever gaat zijn CO2 uitstoot halveren. En… de chocoladeletters zijn dit jaar bijna allemaal ‘MVO’!
Maar wat betekent dat eigenlijk, wanneer ‘95% van de chocoladeletters ‘eerlijk’ is’? Is er dan uitsluitend groene stroom gebruikt ofzo? Is de verpakking van gerecycled karton? Zijn er geen pesticiden gebruikt? Of was het transport zo groen mogelijk? Even serieus, wat betekent dat nou eigenlijk, ‘eerlijke chocoladeletters’?
Oxfam Novib bracht de spectaculaire stijging van 15% in 2009 naar 95% in 2010 als fantastisch nieuws. Van de 23 miljoen letters is nu 22 miljoen ‘eerlijk’! Maar als je even doorleest wordt het allemaal net even minder.
Zo worden letters die maar gedeeltelijk van eerlijke cacao gemaakt zijn (en dus ook voor een deel van foute cacao!) gemakshalve meegerekend als ‘eerlijk’. Daarnaast moet nog wel even worden onderzocht of de prijsstijgingen van de groene letters wel ook echt bij de boeren terecht komt. Kortom, de eerlijkheid moet nog wel even worden aangetoond. Bovendien vormen chocoladeletters niet meer dan 3% van het totale cacaoverbruik in Nederland. Hoe het staat met de overige 97% wordt niet vermeld…
Dit is mijn grootste angst voor MVO in 2011. De mooie voorbeelden en headlines verhullen de zeer matige echte vooruitgang die geboekt wordt. Onlangs hoorde ik een Philips topman zeggen dat als de hele wereld over zou gaan naar LED-peren, we wereldwijd 600 centrales kunnen sluiten, in Nederland alleen al 6 stuks. Goed nieuws toch? Of dit in de praktijk ook haalbaar is vraagt na dat goede nieuws niemand zich meer af. Optimisme overstraalt realisme. Levensgevaarlijk.
Ook de bouw heeft doelstellingen die onhaalbaar zijn. Met name in de bestaande voorraad ligt een uitdaging die onze bouwvakkers onmogelijk aankunnen. Toch houden we de doelstellingen in stand waardoor we ons onvoldoende voorbereiden op onze werkelijke toekomst. Mijn oproep voor 2011 is dan ook: get real.