Select Page


Geachte ‘Burgemeester’,

In uw column van 8 Juli, ‘Sinterklaas en de Zeurpieten’, neemt u bijzonder scherp stelling in een discussie die Nederland bezig houdt: zwarte pieten. Het doel van mijn brief is niet u te overtuigen van een andere mening (aan uw toon valt af te lezen dat dit een gepasseerd station is) maar om u te bewegen uw woorden in te trekken als burgemeester van onze stad.

U spreekt als burgemeester immers ook namens de stad, namens deze bevolking. Niet voor niets worden burgemeesters ook wel burgervaders genoemd. Ze horen boven de verschillende meningen te staan en een verbindende rol te spelen. Nu weet ik ook wel dat u meer als interim-manager bent aangesteld en dat u als een ware interim manager binnenkort ook alweer vertrekt, maar wíj blijven hier. Wij wonen hier. Als bewoners, met elkaar, met al onze meningsverschillen, vormen wij hier een mooie diverse samenleving. En ja, net als in de rest van Nederland woedt ook onder ons een soms pittige zwarte pieten discussie. 

En beste burgemeester, er zijn onder ons velen die aanstoot nemen aan zwarte piet. Dat mag u natuurlijk anders zien, geen enkel probleem. Maar het is een burgemeester onwaardig om anderen weg te zetten als ‘zeurpieten’ met ‘domme compromissen’. Niet alleen is de woordgrap knullig, maar uw maatschappelijke inzicht zo mogelijk nog meer. U hoort groepen te verenigen, niet te verdelen. Als één ding juist uw absolute kerntaak is, dan is dat het zoeken en smeden van dat ‘domme compromis’. 

De woorden die u kiest zijn voor een aanzienlijk aantal van uw inwoners kwalijk en kwetsend uit de mond van ‘hun’ burgemeester. Maar minstens zo zorgelijk is dat u ermee laat zien niet te beschikken over het maatschappelijke en juridische inzicht dat cruciaal is bij uw nieuwe rol bij de Raad van State. Uw uitspraak komt namelijk slechts enkele dagen na een uitspraak van niemand minder dan de Nederlandse rechter. Die stelde vast dat “Zwarte Piet kwetsend is voor zwarte mensen en te veel de nadruk legt op het slavernijverleden. Veel zwarte mensen voelen zich erdoor gediscrimineerd en dat is een inbreuk op het privéleven van deze mensen.”

Dat zijn geen kleine woorden burgemeester. Dat raakt aan het allereerste en allerbelangrijkste artikel van onze grondwet. En aan het verdrag van de rechten van de mens. Grote groepen Nederlanders voelen zich gediscrimineerd door het beeld van zwarte piet. Als burgervader dient u deze mensen, en de rechter, serieus te nemen en te steunen. Ook als uw persoonlijke mening anders is.

Maar u noemt ze niets minder dan ‘dom’, ‘zeurpieten’ en ‘schreeuwende zieltjes winners’… De burgemeester van Hellevoetsluis noemt mensen die zich gediscrimineerd voelen door de stereotype zwarte piet, nota bene ‘zeur Pieten’… Kan het nog brutaler? En als argument om deze sentimenten te weerleggen geeft u aan dat u bij al uw sinterklaasvieringen de afgelopen 30 jaar niets van discriminatie heeft gemerkt. De blanke, blonde Erik uit Voorschoten, heeft niets gemerkt van discriminatie… Kan het nog íets kolonialer? Volgens mij heeft u daadwerkelijk geen benul van hoe ernstig misplaatst en ongepast uw column, op het ‘briefpapier’ van de gemeente, is. En hoe ernstig dát weer is.

Die ‘hard in de media roepende zieltjes-winners’, zoals u andersdenkenden noemt, worden dus gesteund door de Nederlandse rechter. En als dat niet genoeg voor u is, dan is er ook nog een VN commissie van experts die stelt dat Nederland zich niet bewust is van hoe kwetsend en discriminerend ons land, onze cultuur en onze gebruiken kunnen zijn. Anders gezegd: dat u als blanke man geen discriminatie heeft waargenomen de afgelopen jaren, is ongeveer de kern van het probleem…

Sommige Nederlanders lachen om die VN commissie. Ik niet. Als de VN resoluties aanneemt over het midden oosten, campagnes voor vrouwenrechten optuigt of vredesmissies onderneemt, is Nederland er als eerste bij met een moraliserend vingertje over mensenrechten. En terecht. Maar nu wij zelf de spiegel voorgehouden krijgen ‘begrijpt de VN het gewoon niet’. Ook domme zeurpieten zeker?

Uit deze twee formele uitspraken van zo mogelijk deze meest belangrijke organen, had u moeten concluderen dat dit onderwerp niet iets is om als burgemeester uit Hellevoetsluis even ‘stoer’ stelling in te nemen. En al helemaal niet als waarnemende interimmer die nota bene over een maand alweer in de mist verdwijnt. U laat een deel van de bevolking gekwetst en boos achter. Wat een zelfoverschatting…

U zou de stad een dienst bewijzen door als burgemeester uw woorden in te trekken. En ik zou mijzelf in de spiegel nog ‘s afvragen of de Raad van State niet een treetje te hoog is.

Igor Kluin, inwoner Hellevoetsluis