Select Page

Soms kan ik zo blij worden van een simpel product! En nee, ik heb echt geen aandelen Ikea, maar ik moet nu toch echt even reclame voor ze maken: Koopt allen de SUNNAN lamp!
Ok, ok, dat is wellicht wat al te plat. Maar geloof me, de Sunnan is het waard. Here’s why. De Sunnan is een heel eenvoudig tafellampje: stevige ronde voet, zwanenhalsje en daar bovenaan een lampje. Eerlijk gezegd, op het eerste gezicht een dertien in een dozijn lampje. But don’t be fooled…
Ten eerste is het een lampje bovenin een LED-lampje, waardoor het energieverbuik vele malen lager ligt. Maar de echte revolutie zit in de voet. In de ronde voet zit een vierkant uitneembaar zonnepaneeltje met ingebouwde batterij. Neem het paneeltje uit, leg het in de vensterbank en ‘s avonds is de Sunnan weer klaar voor uren leeswerk. In bed, op de bank of in de tent, want een snoer zit er natuurlijk niet aan.
Ik ben heel erg geïnspireerd door de Sunnan. Het maakt heel duidelijk dat je de energie gewoon uit de vensterbank kunt plukken. Elke avond als mijn lampje weer vol schijnt, voelt dat extra leuk. En als hij na een paar uur echt uitgeput is, heb ik daar alle begrip voor en gun ik hem een zonnige volgende dag.
Ik vond dat zo mooi, dat ik een Sunnan aan Morven heb gegeven, mijn dochter van vijf. Ik heb haar uitgelegd dat ze wel goed voor haar lampje moet zorgen, want anders doet hij het niet meer. “Een plantje geef je water, en een lampje geef je zon”, vatte ze meteen samen. En zo is het.
En het ‘plant-lampje’ schijnt verder dan mijn dochters kamer: voor elke Sunnan die Ikea verkoopt, schenken ze er ook één aan een kind dat het minder goed heeft. Voor die kinderen is het niet een handig lampje voor ‘erbij’, maar vaak hun eerste eigen licht. En licht betekent lezen, leren en lol. Een klein lampje maakt daar een groot verschil.
Afgelopen kerst gaven we daarom graag Sunnans weg aan onze relaties. Als blijk van waardering, maar natuurlijk ook omdat Ikea er dan ook weer meer weggeeft. In mijn werk worden de duurzaamheids-discussies soms op een zeer abstract niveau gevoerd, ver weg van praktijk en realiteit. En daarom word ik zo blij van de Sunnan; simpeler is het verhaal niet te vertellen. Koop ‘m ook voor je kind, kleinkind, neefje of nichtje. Laat het voor hem of haar de normaalste zaak van de wereld worden: Een plantje geef je water, en een lampje geef je zon.