Select Page

Deze week was ik te gast bij BNR en kwam kolenenergie aan bod (fragment). Ik werd er weer zo boos van… Maar ook wanhopig. Hoe kunnen we kolen nu stoppen? Wat kan iedereen hier vandaag nog aan doen? In onderstaande blog doe ik een volgende poging. Ik hoop dat je meedoet. En zeg het alsjeblieft voort!

De energiemarkt is verziekt. Goedkope kolen zorgen ervoor dat moderne gascentrales en duurzame energie het afleggen tegen grote smerige barbecues. Zware vervuiling wint het dus van schone, frisse, moderne energie. Hier gaat iets goed mis.
Kolen helpen de wereld naar de klote. Sorry voor dat woord, maar mooier kan ik het niet maken.  Van alle vormen van energieopwekking is kolen by far de meest vervuilende soort; het veroorzaakt bijna twee keer zo veel uitstoot als gas. En met duurzame energie als wind en zon is het al helemaal niet te vergelijken.
Kortom, we moeten kappen met kolen. Elke duurzaamheids-expert zal je dat bevestigen. Maar kolen zijn zo goedkoop dat bedrijven liever de extra winst vandaag pakken, in ruil voor de verliezen in de toekomst. Er zijn zelfs een paar energiebedrijven die vandaag nog nieuwe kolencentrales aan het bouwen zijn. Daar wordt je toch stil van? Met alle kennis die we hebben over de bijwerkingen van kolenstroom, gaan ze toch rustig verder. Ik vind het brutaal.
Het wordt allemaal nog erger als je ontdekt dat we die extra capaciteit die nu gebouwd wordt, in Nederland helemaal niet nodig hebben! Deze nieuwe centrales voorzien in een behoefte die er niet is. Dus wat is het effect: overaanbod en dus verdere prijsdaling. Kortom, kolenstroom wordt hierdoor dus nog goedkoper waardoor het effect alleen nog maar erger wordt. Nog minder kans voor duurzame energie en efficiënt gas. Nog meer verzieking van de markt…
Het bouwen van een kolencentrale is als het kappen van een oerwoud. Als het leegvissen van de zee. Of als het uit het raam kiepen van je afval. Je kunt het doen, maar je dumpt de rekening ermee bij iemand anders, in de toekomst. Zij mogen vervolgens de troep opruimen die jij achter je hebt gelaten. Echt, met kolen wordt je bestolen. Het lijkt lekker goedkoop, maar de vette rekening is al onderweg. Over 10 of 20 jaar kunnen we gaan beginnen met betalen.
Oproep: Haal vandaag uw geld weg bij kolen
Het lijkt een ver van ons bed show, die grote kolencentrales. Alsof je niets kunt doen om ze te voorkomen. Maar dat kan wel! Als een energiebedrijf binnen enkele weken een paar honderdduizend klanten verliest, gaat het goed mis. En dat is precies de bedoeling. Met elkaar kunnen we bijna per direct de knop op kolen omzetten, gewoon door je geld weg te halen bij de bedrijven die nog vrolijk doorstoken.
Om het makkelijk te maken noem ik ze even op:
  • Essent (RWE), E.On en Electrabel bouwen op dit moment nieuwe kolencentrales in Nederland. Met deze bedrijven wil je dus nooit meer wat te maken hebben.
  • Daarnaast is bij Delta, Nuon en EnergieDirect zo’n 20% of meer afkomstig uit kolen. Ook vanmiddag nog vertrekken dus, bij deze kolenknallers. (bron: ConsuWijzer)

Ik snap het, het klinkt activistisch, radicaal, ongenuanceerd. Maar dat is het niet. Er is geen enkele reden om nog kolenenergie te kopen, laat staan nieuwe kolencentrales te bouwen die weer 20, 30 of zelfs 40 jaar staan te roken en te slopen.

Laten we samen kappen met kolen. Stap over op groene stroom. Vandaag nog. Via websites als www.gaslicht.com of www.energie-vergelijken.nl kun je eenvoudig zien welke groene aanbieders er zijn als alternatief voor de bedrijven hierboven. Overstappen is een kwestie van een paar minuten, je merkt er in huis niets van en het is niet duurder. Alleen gaat je geld ineens niet meer naar de kortzichtige vervuilers, maar wordt jij ook in één klap part of the solution!
We weten wat er kan gebeuren als we massaal ons geld weghalen bij foute banken. 
Laten we nu massaal ons geld weghalen bij foute energie.
Laten we per direct kappen met kolen.

Doe je mee? 
Laat ‘t dan aan iedereen weten op Twitter, Facebook, LinkedIn en verjaardagen!

Wilt u exact weten welk bedrijf kolenenergie levert en hoeveel? 
Kijk dan op de objectieve website van ConsuWijzer.

Een mooi overzicht staat ook op http://www.groenestroomjagraag.nl/stroometiket