Select Page

Noteert u even in uw agenda: “27 en 28 maart aanstaande (komend weekend dus) naar Kom in de Kas”, de landelijke open dag van de glastuinbouw. Neem uw gezin ook mee want het wordt een mooie dag, dat beloof ik u.
Misschien kom ik u zelfs wel tegen want ik ga dit jaar voor de derde keer weer ‘voelen, kijken, ruiken en proeven van de mooie producten uit de Nederlandse kassen’, zoals het zo mooi verwoord staat op komindekas.nl.
Twee jaar geleden kreeg ik bijvoorbeeld meer inzicht in de omvang en complexiteit van veehouderij. En vorig jaar ontdekte ik een biologische boer die op steenworp afstand van mijn huis eerlijke komkommers, tomaten en paprika’s kweekt. Wist u bijvoorbeeld dat een komkommer in zo’n 12 dagen van 50 gram naar 450 gram groeit? 12 dagen!? Waanzinnig!
Helaas ook waanzinnig is de bestemming van die groenten. Deze biologische boer verkoopt namelijk bijna al zijn producten aan Duitsland omdat daar, in tegenstelling tot in Nederland, wel een markt is voor biologisch voedsel. Maar ja, al dat transport is natuurlijk niet zo bio-logisch, zo niet absurd. Toen de boer ons bij vertrek wees op een soort blikjes-automaat waaruit je voor een paar euro zelf verse aardbeien kon ‘trekken’ kreeg ik een geniaal idee, al zeg ik het zelf…
Waarom gaan de groenten van de boer uit mijn buurt helemaal naar Duitsland, terwijl de groeten in mijn supermarkt helemaal uit Frankrijk, Spanje en Oost Europa komen? Besparen we niet heel veel energie en CO2 als we ons eten minder transporteren? En komt het eten niet ook veel verser op ons bord als het niet eerst een week in de auto heeft gezeten? Ik wordt van dagen in de auto ook niet frisser eerlijk gezegd. Waarom zijn de groeten bij mijn Albert Heijn dus niet van de boer uit de buurt?
En toen… ontmoette ik Willem & Drees. Twee oer-Hollandse jongens die mijn zogenaamd ‘geniale idee’ al veel eerder hadden bedacht en bovendien al uitvoeren. Willem & Drees zorgen ervoor dat groente en fruit in winkels dichtbij kan worden verkocht. Gewoon bij de Jumbo of de Super de Boer, nooit meer dan 40 km van de kas of akker waar het verbouwd werd. Willem en Drees zorgen voor een mooi herkenbaar eigen schap in de winkel en organiseren de logistiek.
Nog zo’n mooi voorbeeld is Marqt, eveneens eerlijk eten uit de buurt, maar dan in een snel groeiend aantal eigen winkels. Ik vind ze jaloersmakend. Prachtige ideeën, prachtige merken en een prachtige pay-off: ‘Van de boer uit de buurt’. Dit zijn de bedrijven die mij inspireren. Dit is waarom ik wil ondernemen. Het enige dat ik erop aan kan merken is het feit dat de Albert Heijn in mijn buurt nog geen Willem & Drees schap in z’n winkel heeft. Dit weekend dus nog maar een keer ‘aardbeien trekken’ bij onze boer in de buurt. Maar kom op Albert Heijn, waar blijf je? Kom in de kas!