Select Page

(Uit politieke correctheid heb ik uiteindelijk besloten deze column toch maar niet in te dienen bij het FD…)
Ik weet het, dit is een zakenkrant. En dit is de ondernemerspagina dus mijn column moet over ondernemerschap gaan. Maar toch, ik moet het echt over iets anders hebben: Israel. Nou hoor ik u al denken ‘hier koop ik het FD niet voor’, maar ik ga het toch doen. Ik ga mijn politiek incorrecte mening geven over de ‘Palestijnse kwestie’. Dus voor hen die hier geen zin in hebben vat ik de column even samen: ik ben het zat.
Zonder 2.000 jaar geschiedenis te willen samenvatten, wil ik u graag wel meegeven dat er VN-resoluties zijn die vrij duidelijk bepalen wat Israëlisch en Palestijns grondgebied is. In 1967 hebben de Israëli’s vervolgens bezit genomen van grote delen Palestijnse grond waaronder Gaza en de Westelijke Jordaan-oever. Wij (de VN-veiligheidsraad bijvoorbeeld) noemen deze gebieden dan ook al decennia lang ‘bezet gebied’. Vrij vertaald: Israel hoort zich hier onmiddellijk weer uit terug te trekken maar doet dat niet. Sterker nog, ze bouwen er vrolijk op los in die ‘Palestijnse gebieden’.
Ik hoop dat het u opvalt dat ik hier spreek over ‘Palestijnse gebieden’ en niet over ‘bezette gebieden’. In vrijwel alle verslaggeving over de ‘Palestijnse kwestie’ (daar dan weer wel), wordt gesproken over de ‘bezette gebieden’. Door die bewoording weet de vluchtige kijker eigenlijk niet goed waar het nou over gaat. Wie bezet nou wie? En wie staat daarbij in z’n recht? Dus bij deze, voor alle duidelijkheid: ‘bezette gebieden’ zijn Palestijnse gebieden, onrechtmatig gedomineerd door Israel.
De Palestijnen zijn hier niet blij mee zoals u zult begrijpen. Als je met een bulldozer mijn huis omver duwt en er dan vrolijk nieuwe huizen gaat bouwen voor je vrienden, dan raak ik ook geïrriteerd. Bouw ernaast ook nog een 8 meter hoge muur en dan zou het zomaar kunnen dat ik zelfs uit mijn slof schiet.
Die Palestijnen dus ook. Ze schieten daarbij regelmatig door, met werkelijk afschuwelijke gevolgen. En laat ik daarover kort heel duidelijk zijn: ik keur alle aanslagen natuurlijk volkomen af. Maar wat ik ook echt afkeur zijn de illegale nederzettingen die Israel heeft gebouwd en vorige week aankondigde bij te gaan bouwen. Misdadige diefstal, maar toch komen hier beschaafde beelden van op de journaals. Als Israel illegale huizen bouwt op grond die niet van hen is, spreken we bijvoorbeeld van ‘nederzettingen in bezette gebieden’. Dat klinkt bijna netjes. En daarbij zien we bovendien meestal beelden van keurige ministers in pak, afgewisseld met volledig door het lint gaande Palestijnen die weer ongemanierd door elkaar staan te schreeuwen. Maar ja, wat zo u doen als uw hele huis met grond en al gestolen werd?
Ach, ik lijk ook wel gek om de ‘Israëlische kwestie’ (ook een betere benaming) in een korte column dusdanig politiek incorrect op te pakken. Echt, ik snap donders goed dat het verhaal genuanceerder ligt. Maar laat de media in die nuance de feiten eens een keer niet verkleuren en de zaken gewoon benoemen zoals ze zijn. Dat is pas echt politiek correct.