Select Page

“Goedemiddag GroenLinksers,

Mijn naam is Igor Kluin en ik ben wat ze noemen een ‘groene ondernemer’. Ik ben oprichter van Qurrent, een energiebedrijf dat zo min mogelijk energie wil verkopen en mede-oprichter van De Groene Zaak, een vereniging van ondernemers die lobbyt voor versnelling naar een groene economie.

Dat is leuk he? Ondernemers die kiezen voor Groen! Wie had dat gedacht… 

Maar helaas vrees ik dat nog steeds maar weinig ondernemers gaan kiezen voor GroenLinks… Het probleem begint meteen al in jullie naam: 

  • Voorheen was Groen-Links een pleonasme; Groen zat alleen maar links, en links was bijna iedereen wel groen. Onnodig dubbelop dus.
  • En vandaag is Groen helemaal niet meer alleen van links. Sterker nog, ik denk dat de grootste Groene impact komt uit het bedrijfsleven en dat is nou niet wat je noemt een ‘links kliekje’.

Het feit dat uitgerekend ondernemers nu keihard gaan voor Groen, is voor mij nog de enige hoop die ik heb voor duurzaamheid. Overheidsregulering, Kyoto verdragen en gemiddeld consumentengedrag… Niets wijst erop dat we daar snelle veranderingen mogen verwachten. Echt, het gaat van het bedrijfsleven komen! 

Alleen er is geen partij waar al die nieuw-groenen terecht kunnen:

  • Hun VVD doet gewoon niet mee
  • Het CDA is nu eenmaal niet voor iedereen
  • De partij van de vakbonden is niet echt een logische bondgenoot (en momenteel ook niet heel erg groen…)
  • En mijn cluppie, D66, doet het best goed op groen, maar kiest voor andere speerpunten.

Als ondernemer zeg ik dan: Gat in de markt! 

En ik weet wel, zo hoort dat niet in de politiek: 
je kiest of verlaat geen idealen omdat dat de meeste stemmen oplevert.
Maar ja, u weet ook wel, zo werkt dat soms in de politiek: 
je ‘doseert’ soms je idealen omdat het anders net te weinig stemmen oplevert…

En iedereen in Nederland hunkert naar een nieuw economisch perspectief! 
Zo als het nu gaat, gaat het niet langer, dat voelen we allemaal.

De groene economie is dat perspectief! 
En jullie zijn bij uitstek dé partij om daar de vaandel voor te dragen!

Maar dan moet dat activistische ‘links’ er wel af. Voor een pijnlijk voorbeeldje hoef ik niet meer dan een maandje terug. Een GroenLinks wethouder kwam breed in het nieuws met het plas-onder-de-douche-plan… Tja. Geen speld tussen te krijgen. Goed plan, serieuze impact. Maar neem van mij aan dat veel mensen er niet zo goed mee om kunnen gaan… Kortom, je bestaande achterban is het zachtjes knikkend met je eens, maar een grote groep die je voor je wilt winnen haakt werkelijk volledig af.

De paar komende decennia gaan over kleine en grotere revoluties: banken, patenten, eigendom, medicijnen… en vooral: vergroening van de economie. Plassen in de douche is daarbij niet helemaal het visionaire perspectief…

En voor veel ondernemers is Groen ook helemaal niet links of rechts. Groen is gewoon poen. En laten we dat vooral zo houden! Laat schonere producten vooral meer geld opleveren. Er is geen snellere weg naar een duurzame samenleving. 

En tot slot, om nou te zeggen dat ‘Links’ in jullie naam heeft gewerkt… Let’s face it: die wedstrijd hebben jullie totaal verloren:

  • Heb je een laag inkomen? Dan kies je SP of PvdA
  • Ben je oud, dan kies je 50Plus of de PVV
  • En op emancipatie en onderwijs steelt D66 jullie show

Echt, Groen en Links is een onzinnige combinatie. Mensen met een laag inkomen kunnen zich de groene keuzes van vandaag niet permitteren. En de mensen die dat wel kunnen, zijn meestal niet zo links. Het is een spagaat die jullie moeten doorbreken. In het belang van het land! Een grote, grote groep wacht op jullie!

Laat dat verbeten woord ‘Links’ los, en je krijgt er een groene, eerlijke en optimistische economie voor terug. En in die groene economie zitten al die ‘linkse’ beginselen automatisch ingesloten. Die krijg je er gewoon gratis bij.

Soms is loslaten de beste manier om iets te bereiken.

Laat links los.
Ga voor Groen.

Mijn stem heb je.”

Toespraak congres Groen Links, 3 maart 2013, Vredenburg Utrecht