Select Page

Zomaar een onschuldig waar gebeurd verhaaltje:

Gisteren werd ik samen met een buurman aangehouden door de politie. Omdat ik ‘in het Rotterdamse havengebied aan het filmen was’. Dit in verband met ‘de vele mensen die aan het filmen en fotograferen zijn, mogelijk als voorverkenning voor terroristische aanslagen’… Huh?

De naam van de bestuurder van de auto werd genoteerd zodat ‘we bij een eventuele aanslag hem kunnen uitsluiten…’ Huh? Mijn naam (met camera…) werd dan weer niet genoteerd. Huh?


Als deze maatregelen serieus bedoeld zijn om aanslagen te voorkomen lijkt me dit geen waterdichte uitvoering; dan zou ik de naam van de man met de camera dan ook maar even noteren… Tegelijkertijd is het vooral dubieus om de naam op te slaan van iemand waarvan je als politie zelf zegt dat je hem onschuldig acht… Waar wordt die naam opgeslagen? Dat raakt ergens de grondwet als ik mij niet vergis.

Kortom, was dit nou een goed politieoptreden of broddelwerk met een serieus privacy issue?  

Toegegeven, het dreigingsniveau is vorige maand wel verhoogd naar ‘substantieel’. En deze agent deed keurig wat hem was opgedragen. In ‘Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland nr 32’ van 13 maart jl. krijgt de politie opdracht tot het ‘opzichtig volgen en verstoren van individuen’. (Zie http://www.nctv.nl/pp/dtn/index.aspx DTN-32, punt 4, bullet 2).

Maar met het opslaan van persoonsgegevens van mensen die niet schuldig en niet verdacht zijn, zoals deze agent aangeeft, gaan we met z’n allen een mistig gebied in. In welke database worden deze namen verzameld? Welke status hebben ze dan? Een beetje verdacht? Heel erg niet verdacht? 

Wanneer wordt beveiliging een groter gevaar dan het gevaar zelf?