Select Page

Het bedrijfsleven roept de regering op om uitzending van de film van Wilders te voorkomen. Het zou de belangen van dat bedrijfsleven schaden… Graag wil ik mij als ondernemer via deze brief publiekelijk distantieren van dit standpunt van ‘het bedrijfsleven’. Wie zijn dat eigenlijk?
Ik heb niets met de standpunten van Wilders. Niets. Maar het standpunt en optreden van onze premier en ‘het bedrijfsleven’ zijn pas echt gevaarlijk. Blijkbaar zijn de grondslagen van ons vrije bestaan tegen heel weinig bestand. Is het bedrijfsleven vergeten dat zij vrij internationaal kunnen ondernemen, juist doordat wij principieel waren omtrent onze grondrechten? Hun reactie op de film van Wilders is opportunistischer dan Wilders zelf. Ongelofelijk.
Grondrechten zijn er niet alleen ter bescherming van een individu of enkel bedrijf, maar juist ter bescherming van het belang van een volk, een systeem, een generatie en zelfs ter bescherming van volgende generaties. Kleiner mag vrijheid van meningsuiting nooit gemaakt worden. En natuurlijk doet dat pijn op de korte termijn. Wellicht mogen we zelfs tijdelijk geen boter of benzine verkopen in Pakistan…
‘Het bedrijfsleven’ en ‘Nederland’ bestaan niet. Ik voel mij als Nederlander en ondernemer door beide niet vertegenwoordigd. Ik herken mij meer in de woede van de Denen die zich verlaten voelen door ‘onze’ premier.
Ik ook.
Igor Kluin, © 2008
(Ingezonden brief n.a.v. de oproep door VNO-NCW aan Wilders om zijn film toch vooral niet uit te brengen; geplaatst in het FD)